onsdag 9 november 2011

Indisk mat och en liten vilding

Som alla vet är jag ju lite utav en "sucker" för asiatisk mat och det senaste infallet är att jag har börjat laga Indiskt. Häromdagen testade jag en jättegod gryta med röda linser, billigt och lättlagat= perfekt!
Här kommer receptet;

Daal- Indisk gryta med röda linser;

1 st 
2 st 
1 st 
1 msk 
3 msk 
2 st 
1 tsk 
2 tsk 
500 gram 
1 burk(ar) 
2 st 
3 dl 
1 påse 
1 kruka(or)                       

Soppan sväller efter hand, så den kan behövas spädas med vatten.

1. Skala och hacka lök, vitlök och chili. Riv ingefäran. Hetta upp oljan och fräs det hackade och ingefäran i en stor gryta utan att det tar färg.
2. Lägg i kanelstängerna och de övriga kryddorna och låt dem fräsa med en minut under omrörning.
3. Häll i tomater och kokosmjölk och smula i buljongtärningarna. Rör om och koka upp.
4. Tillsätt linserna och låt det sjuda cirka 10 minuter under lock tills linserna är kokta men inte mosiga. Lite tuggmotstånd ska de ha.
5. Smaka av med salt och peppar och tillsätt spenaten. Låt det sjuda ett par minuter. Servera med hackad koriander i en skål bredvid att toppa soppan med.


Till grytan var jag ju givetvis tvungen att baka Naan-bröd, något jag aldrig testat. Det var inte alls svårt, ett litet tips bara är att INTE lägga bröden på bakplåtspapper eftersom de ska vara under grillen i ugnen på högsta fräs, det KAN trigga igång brandvarnaren lite lätt (och få pappret lite svart i kanterna ;-)).
Här kommer receptet jag testade;

Naanbröd

7 1/2 dl vetemjöl
2 dl mjölk
1 ägg
1 dl naturell yoghurt
2 msk matolja
1 tsk salt
2 tsk strösocker
1/2 tsk bakpulver
2 tsk torrjäst
lite matolja till gräddningen
eventuellt vallmofrön

1. Lägg mjölet i en skål och ljumma mjölken. Vispa upp ägget lätt i en annan skål och blanda väl med yoghurt, olja, salt, socker, bakpulver, jäst och 1/2 dl av mjölken.
2. Häll blandningen över mjölet och blanda. Häll i mjölken lite i taget och knåda tills degen känns smidig och inte kladdar. Pensla degen med lite olja, täck över skålen med en fuktig handduk och låt jäsa ca 2 1/2 timme. Sätt ugnen på grill, högsta värme, och pensla tre bakplåtar tunt med olja.
3. Knåda degen ett par minuter och dela den i 6 delar. Platta ut och dra den med händerna till en droppformad kaka, 25–30 cm lång och 12–15 cm bred. Lägg två bröd på varje plåt och låt dem jäsa 20 minuter under duk.
4. Pensla bröden snabbt med lite vatten och strö eventuellt på vallmofrön. Sätt in plåtarna, en i taget, högt upp i ugnen och grädda bröden 2–3 minuter på varje sida, tills de fått bruna fläckar. Servera varma.

Självklart var jag tvungen att göra ett sött bröd också, fyllt med kokosflingor, smör, russin och lite socker!


För övrigt har Melker blivit en riktig liten vilding som är överallt hela tiden. Eftersom han kryper iväg från sin matta på två röda blir resultatet att när han trillar, och det händer rätt så frekvent fortfarande, så slår han huvudet i golvet och blir fullkomligt rasande. Synd att han inte ärvt sin pappas temperament ;-)


Öhhh, vadå babygym, jag trodde det var en klätterställning?!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar